Svět bez válek a násilí

Prohlížíte si archiv stránek Nenásilí.cz, které se již neudržují.

Na činnost hnutí Nenásilí navazuje mezinárodní humanistická organizace Svět bez válek a násilí.
Aktuální zprávy najdete na: www.svetbezvalek.cz.

Dokument Světového pochodu

Kongresman USA Dennis J. Kucinich - Otevřený dopis Janu Tamášovi a Janu Bednářovi

28.5.2008

Kongresman a bývalý kandidát na Prezidenta Spojených států amerických Dennis J. Kucinich napsal otevřený dopis Janu Tamášovi a Janu Bednářovi.

Svět sleduje Váš silný projev morální a fyzické odvahy když se stavíte za nové možnosti míru, a odmítáte myšlení těch, kteří by ve jménu míru do Evropy umístili nové útočné systémy.

Jako člen kongresu Spojených států jsem opakovaně vznášel námitky proti technologii typu ,,Hvězdné války" v mé vlastní zemi. Svědectví, které máme k dispozici v kongresu, nám ukázalo, že tento program je prostřílený podvodem a zatímco v blízké budoucnosti není technicky možné, aby fungoval jako obranný mechanizmus, je viděn některými lidmi v Evropě jako útočné stanoviště, což znamená, že rakety a podpůrné technické zařízení (radar) můžou vyvolat útok.

Toto samozřejmě může znamenat ohrožení oblastí, kde toto zařízení bude umístěno a může to způsobit, že lidé v Evropě budou vznášet námitky proti politice, která by vytvořila nové útočné platformy v Evropském společenství. Naprosto chápu Vaše smýšlení, které motivuje činny Vaše a Vašich spoluobčanů.

Se členy kongresu tu jednáme o událostech v České republice týkajících se výstavby protiraketového deštníku. Budu Vás obeznamovat s dalším vývojem diskuze.

Zatím Vám oběma přeji pevné zdraví. Vaše hladovka již má významný vliv na zvýšení informovanosti veřejnosti. Takové rozhodnutí vždy vychází z vysokého morálního přesvědčení a Vy máte můj nejvyšší respekt pro Váš čin. Rád bych Vás přiměl ke zvážení ukončení hladovky abyste se mohli v plném zdraví postavit problémům, kterým Vy a Vaši spoluobčané čelíte.

Přestože je čestné zemřít za dobrou věc, my potřebujeme abyste kvůli ní žili. Již jste si vysloužili velkou míru respektu za Váš čin. Vysloužili jste si právo na to jít v čele. Prosím veďte dál v plném zdraví, které posílí pokračující aktivity.

S velkým pozdravem,

Dennis J. Kucinich,